
Det verkar faktiskt inte finnas några begränsningar för vad man kan göra av äpplen. Mos, kompott, kräm och gelé eller paj, muffins och kakor i alla tänkbara varianter är några exempel. Man ha dom i salladen eller bokstavligen i maten (typ upptryckta i en anka). När det kommer äpplen i flytande form hittar vi även där ett brett spann med allt ifrån koncentrerad juice för fyra spänn till dyr calvados, och däremellan finns sånt som must och cider, likörer, applejack och snorgröna mixer med tvivelaktig halt av äkta vara. Även färska äpplen kan användas i cocktails, men oavsett om det är som ingrediens eller dekoration bör man komma ihåg att dom oxiderar snabbt och ger ett brunt och otrevligt intryck. Lite citronsyra behövs alltid för att hejda den här processen lite.
Plocka dina äpplen medan dom är gratis, experimentera och ha kul. Av frukterna vi har kvar hemma blir det nog en paj även denna söndag. Äppelpaj som simmar i vaniljsås är kanske det bästa som finns.
ett urkärnat äpple
½ lime
6 cl vodka
3 cl äppelcider
3 cl lönnsirap
soda
Dela äpplet och limen i småbitar och muddla i en shaker. Häll över vodka, äppelcider och lönnsirap och fyll upp med is. Skaka i en minut och sila upp i ett martiniglas. Toppa med en skvätt soda.
(Recept från Martha Stewart.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar