Helgerna är bakom oss och någon måste ta hand om resterna. Till exempel jätteladdningen med kanelsyrup som min sambo använde till julfesten med arbetskamraterna.
Jag bläddrade igenom Jeff Berrys böcker för inspiration och hittade Don the Beachcomber-originalet Donga Punch i Sippin' Safari. Bara tre ingredienser, men en är så där superhemlig. Don's Mix, liksom...?
Längre ner på samma sida avslöjas att Don's Mix är inte mer komplicerat än två delar grapefruktjuice och en del - just det - kanelsyrup. Författaren säger också åt oss att sluta garva; Donga är zulu för gully in a field. Jag trodde gully var någon sorts mås och tyckte det var ännu roligare tills jag läste att det betyder ungefär dike. Då blev det bara konstigt.
Men jag var glatt överraskad av drinken. En lagrad rom från Martinique spelade fint med grape-och-kanel-mixen, och med enkla mått och hastig blandning kändes Donga Punch som en Mai Tai to go. Receptet säger inget om garnering, men en liten bukett mynta tycker jag väl passar in i bilden.
Donga Punch
6 cl mörk rhum argicole
6 Don's Mix
3 cl limejuice
Skaka med krossad is och häll upp i ett långsmalt glas.
(Recept från Sippin' Safari, Jeff Berry, 2007.)
6 cl mörk rhum argicole
6 Don's Mix
3 cl limejuice
Skaka med krossad is och häll upp i ett långsmalt glas.
(Recept från Sippin' Safari, Jeff Berry, 2007.)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar