2013-11-29

Moodboard: Lumberjack

  Gud, vad jag är sen. Den här vinjetten skulle jag kommit igång med för längesen. Men det fanns ett jätteproblem: jag kunde inte hitta någon lämplig titel till den. Jag har googlat och slagit i ordböcker, jag har krystat och hyperventilerat men inget bra kom fram. 
 Ett moodboard är ju ett sånt där inspirationscollage som är lite stökigt, men som man tittar på och ändå tänker "Aha! Jag fattar!". Och ett moodboard blev det till slut. På det här uppslaget skulle bild, ord, tid, plats, färg och smak klippas och klistras ihop till något gott att dricka.

  Det var i oktober som jag började spåna kring detta och jag letade efter ett passande hösttema. Lumberjack kändes som en bra första rubrik. Jag bildsökte och hittade den här småsexiga propagandaplanschen. Som disclaimer kan sägas att jag inte förespråkar krigföring av något slag och jag tycker för guds skull inte att man ska hugga ner en massa träd i onödan, men visst finns det något romantiskt i denna skogsröjartradition? Glöm parodiska motorsågsgalningar i helskägg och flanelljackor. Dom tyngsta yxorna begravdes visserligen under 1900-talets senare hälft, det är den gamla tidens kroppsarbetande skogshuggare som ligger till inspiration här.
  Drinkarna på temat skulle vara lite ruffa och förmedla en känsla av skog och träd. Något att avnjuta i en sliten rutig skjorta. Lönnsirap och äpple var självklara smaker. Så ta den här helgen, blanda någon av drinkarna och kräma ut det sista ur hösten innan vi startar julracet 2013!




Woodpecker

2 dl torr äppelcider
4 cl Captain Morgan Spiced Gold
en skvätt lönnsirap
socker 
kanel

Värm upp cidern i kastrull utan att den kokar. Frosta ett värmetåligt glas med socker och kanel. Blanda rom och lönnsirap i glaset och slå över cidern.

(Eget recept.)








Cook's Sour

6 cl bourbon
4 cl apelsinjuice
4 cl honungslag (1:1)
2½ cl äppelcidervinäger

Skaka alla ingredienser med is och sila över iskuber i ett rocksglas. (Upphovsmannen säger att man ska garnera med äppelskivor, men jag föreslår en klase rönnbär om säsongen tillåter.)

(Recept från Rated R Cocktails.)

2013-11-23

Captain's Blood

  Men hej! Ursäkta avbrottet. Jag gjorde en avstickare till New York för att fira några jämna år. Redan innan resan bokades hade jag siktet inställt på att få fira min 30-årsdag på en amerikansk tikibar och jag valde ut Otto's Shrunken Head i East Village. Otto's var ett mörk, kaotiskt och helt opretentiöst surfhäng värt ett återbesök. Dom mumsiga tikidrinkarna kostar tio dollar styck och för $5 extra får du ta med muggen hem. Jag skulle vilja förflytta hela stället till min lilla hemkommun så att jag också kan dela en volcano bowl med mina kollegor efter jobbet. Jag har så stark tillbakalängtan till New York nu att vi redan planerar en ny resa till våren, så tipsa mig gärna om andra exotiska hak där!
  Men om vi skulle ta vid där vi slutade då... Det var dags att blanda något på falernum. Falernum är ju gärna en av ett dussin andra ingredienser i ett recept och därför tycker jag att Captain's Blood är en trevlig liten sjörövarcocktail med sina fem enkla komponenter. Den är syrlig och lätt kryddig, men framför allt är den stark, så smutta lugnt! 




Captain's Blood


6 cl mörk rom 
4 cl limejuice
1 cl falernum
1 tsk socker
1 stänk Angostura Bitter

Skaka samtliga ingredienser med is och sila upp i ett kylt cocktailglas. Garnera med citronskal.

2013-11-09

DIY: Falernum

  Falerum är en tätort i Åtvidabergs kommun med drygt 200 bosatta. Falernum är någonting helt annat som dyker upp med hög frekvens i både gamla och nya tikidrinkrecept. Men vad ääär det för någonting konstigt? Och var får man tag i det?
  Falernum är en mycket söt och stabbig vätska av karibiskt ursprung vars smak kretsar kring lime, kryddnejlika och gärna ingefära. Meningarna går isär huruvida falernum är en syrup eller en likör. Den görs med eller utan alkohol och en bra alkoholhaltig falernum kan mycket riktigt avnjutas on the rocks, men i dom allra flesta fall används den i drinkar och då oftast i lite mer avancerade sådana.
 Klarar jag mig utan falernum?, undrar du. Mja. Man klarar sig utan rätt mycket, men då bör man ockå stå över många fina drinkar. Eftersom att falernum oftast förekommer i ganska liten mängd i förövrigt långa ingredienslistor ligger det nära till hands att tro att det är någonting man bara kan tänka bort. Men falernum ger den slutgiltiga exotifieringen på din tikidrink och är minst lika viktig som ett stänk bitter i klassiska cocktails.
  Här i Sverige går falernum, producerat av tyska Bitter Truth, att beställa på Systembolaget och kan bara hämtas ut i Stockholm. Men varför gå den vägen? Det är ingen större konst att göra sin egen falernum. Visst, det blir lite pyssel och pill för stunden, men det är ju faktiskt halva nöjet med att blanda tropiska drinkar. Nu finns det egentligen inget allmänrådande recept på falernum. Det som återges här är mest en utgångspunkt för egen experimentlusta så länge kärnan av lime och nejlika består. 

Dag 1

Zest från åtta limefrukter
3 dl ljus rom (vodka eller renat funkar också)
20 kryddnejlikor
1/2 dl skivad ingefära
(Här finns utrymme att sätta personlig prägel på sin falernum. Jag valde den här gången att slänga i två stjärnanis och en bit vaniljstång. En skvätt mörk rom, några kaffebönor eller kryddpeppar kan vara andra förslag.)

Blanda alla ingredienser i en ren glasburk. Låt dra i ett dygn och skaka burken när du har vägarna förbi.

Dag 2

4 dl sockerlag
1 dl limejuice (eller 3/4 dl limejuice och 1/4 dl citronjuice)
Knappt ½ tsk mandelarom

Filtrera blandningen från burken genom kaffefilter och filtrera sedan en gång till för en så klar vätska som möjligt. Tillsätt sockerlag, juice och mandelarom. Häll upp i en steriliserad glasflaska och ruska om ordentligt. Förvara i kylskåp 1-2 månader.

And there you have it! Din egen falernum! Om du varit receptet bokstavstrogen så har du nästan en liter färdig falernum att använda. Jag själv gör aldrig så stora mängder längre eftersom att den hinner bli dålig innan flaskan är tom. Minska (eller öka) måtten utifrån hur mycket falernum du tror kommer att gå i just ditt hushåll. Nästa gång vi ses ska vi blanda någonting på ditt hantverk också.

2013-11-01

The Allhelgoween Tiki Special!

  Är halloween förenligt med tiki? Hell yeah! Ett par enkla justeringar i temat är allt som krävs för att göra paradisön till ett dödsrike av voodoo, zombies och krympta huvuden. Idag hämtar vi inspiration från dom gamla exploitationfilmernas djungelraffel och slänger ihop några exotiska långdrinkar att sippa på strax innan man kastas som offer till vulkangudarna.
   Det blir två klassiska tikidrinkar och en modern sådan. Dark 'n' Stormy och White Witch tillhör den gamla skolan. Den förstnämnda är en välkänd grogg och den andra är en mer bortglömd skapelse som förekommer i Trader Vic's Bartender's Guide från 1972. Dead Reckoning serveras på Smuggler's Cove i San Francisco. Jag har gett receptet några mindre ändringar efter svenska förutsättningar men alltså wow, WOW, vilken grej. Den är helt bedrövligt god!
  Nu återstår bara för dig att blanda drinkarna, koppla in VHS-spelaren och sätta på din bästa kannibalskräckis. Låt bongotrummorna ljuda och ha en riktigt gruesome allhelgonahelg!



Dark 'n' Stormy

2 limeklyftor
4-6 cl mörk rom
Ginger Beer

Pressa juicen ur limen direkt i ett stort tumblerglas. Lägg skalen i botten och fyll glaset med krossad is. Häll på mörk rom och fyll upp med Ginger Beer. Garnera med mynta.

(Förväxla inte Ginger Beer med Ginger Ale. Hittar du ingen Ginger Beer; välj en annan drink istället.)









White Witch

2 cl limejuice
4 cl ljus rom
2 cl triple  sec
2 cl vit Crème de Cacao
soda
socker

Blanda limejuice, rom, triple sec och Créme de Cacao med iskuber i ett dubbel rocksglas med sockrad kant. Fyll upp med soda. Dekorera med det tomma limeskalet. 










Dead Reckoning


6 cl mörk rom
2 cl vaniljlikör
1½ cl portvin (tawny)
3 cl ananasjuice
3 cl citronjuice
1½ cl lönnsirap
1 stänk Angostura Bitter
3 cl soda

Skaka alla ingredienser, utom sodan, med is. Sila upp i ett highballglas fyllt med krossad is. Toppa med sodan och servera med sugrör och mynta. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...