2014-07-29

Skipper Kent Planter's Punch


Planter's Punch är ingen drink - det är en filosofi. Mottot lyder: One of sour, two of sweet, three of strong and four of weak. Enligt den 200 år gamla jamaicanska traditionen översätts det: En del lime, två delar socker, tre delar rom och fyra delar vatten. Så det finns ett originalrecept, men...
Donn Beach tog till sig Planter's Punch som om det var hans eget barn och det fanns minst fem versioner av den på Don the Beachcomber's. Han skapade variationer utifrån originalet och bröt ner beståndsdelarna ytterligare. Lime fick sällskap av grapefrukt i den sura delen, sötman kunde komma från honung, falernum och grenadine tillsammans, och det starka var som vanligt en genomtänkt romblandning. Och framför allt hade han den goda smaken att frysa vattnet innan det blandades i drinken. Rivalerna hakade på och när tikibollen var i rullning hade nästan alla framstående pop-polynesiska restauranger en egen Planter's Punch på menyn.
Och där har vi Planter's Punch idag: Drinken utan recept. Surt måste inte betyda just lime och sött kan vara vanlig sockerlag, men lika gärna någon syrup eller likör eller både och. Stark förknippas med rom, men kan tekniskt sett vara vilken starksprit som helst, och svagt är alltså is i valfri form. Inte ens den gamla ramsan måste följas till punkt och pricka, utan måtten regleras försiktigt för personlig punch i punchen.

Frank "Skipper" Kent var en konstsamlande globetrotter, krögare och yachtägare som drev två överdådiga tikihak i 50-talets Kalifornien - Skipper Kent's Zombie Village i Oakland och en självbetitlad restaurang i San Francisco. Båda var knökfulla med marina och exotiska samlarobjekt från söderhavet som donerades till ett brittiskt museum vid ägarens pension. Skipper Kent Planter's Punch är en betydligt ljusare och folkligare skapelse än Don the Beachcomber's tungviktare, men ändå en fin och frisk sommardrink i den rådande värmeböljan. Den sura delen är redigt uppskruvad med sitt påslag av apelsinjuice och bakom väntar en diskret kakaosmak (sluta låtsas, jag vet att du gillar det). Och den visar hur varierad en Planter's Punch kan vara.


Skipper Kent Planter's Punch

3 cl vit kubansk rom
3 cl mörk jamaicansk rom
3 cl citronjuice
6 cl apelsinjuice
2 cl vit Créme de Cacao

Skaka alla ingredienser med en riklig mängd krossad is och häll upp osilat i ett highballglas. Garnera med apelsinskal och mynta.

(Recept från Beachbum Berry Remixed, Jeff Berry, 2010.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...