2014-07-04

Fruktstund: Jordgubbar

Min syster påstår att hon inte gillar jordgubbar. Därför skriver vi detta med utgångspunkt att alla älskar jordgubbar - utom hon. Vi vet att jordgubbar är mumma med glass och grädde. Dom utgör fantastiska pajer och desserter och helt fantasilösa drinkar. Muddlade eller mixade gubbar må vara sommar i ett glas, men står sällan för något oväntat. Liksom: Åh! En mojito med jordgubbar! En margarita... med jordgubbar! Och så vidare.
Frozen Strawberry Daiquiri är inte bara den folkligaste jordgubbsdrinken utan har även blivit så intimt förknippad med daiquirin över huvud taget att man faktiskt tror att Hemingway satt nere i Havanna och blev aprak på jordgubbsmos. Jag ska inte baktala den slushiga daiquirin - den är god och fin att se på, men är mer en efterrätt än en cocktail. Och den smakar som man förväntar sig: jordgubbar och lite billig sprit. Men man kanske inte vill bli överraskad heller? Vi lever för våra färska jordgubbar under sommaren och vill att det vi blandar på dom ska smaka just färska jordgubbar? Personliga preferenser, som alltid. Själv tar jag gärna en Kentucky Buck till.
Det går inte att tala om jordgubbar utan att komma in på den slumrande patriotism som väcks i landet från midsommar till skolstart. Alla hävdar att svenska jordgubbar är bäst. Det är en osanning som inte är helt felaktig. Om du äter grekiska jordgubbar när dom är i säsong i Grekland kommer dom antagligen vara minst lika goda som svenska. Om du däremot köper belgiska anabolagubbar mitt i vargavintern så, ja, då vinner våra närproducerade sommarbär. Den importerade varianten smakar som en munfull luft och bör undvikas till varje pris om det inte är en tårta som ska dekoreras. Det djupfrysta alternativet är ett bättre val om man är sugen på jordgubbar under vinterhalvåret. Dessa funkar bra i smoothies och (you guessed it!) Strawberry Daiquiris.


Strawberry Basil Smash

2 jordgubbar
en nypa basilikablad
5 cl vodka
3 cl agavesirap
1½ cl limejuice

Muddla jordgubbar och basilika i ett tumblerglas. Blanda i övriga ingredienser och rör om. Fyll upp med krossad is.

(Recept utklippt ur DN sommaren 2013, borttappat och återskapat ur minnet.)

Update: Hittade receptet och det säger det lyder 3 jordgubbar, 7 basilikablad, 5 cl vodka, 2½ cl citronjuice, 2 cl agavesirap. So close, yet so far out... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...