2014-07-25

Hurricane

Jag hade planerat många drinkar inför semestern och Hurricane var inte en av dom. Men är det extrapris på passionsfrukt så är det extrapris på passionsfrukt och då får man kasta om lite i cocktailschemat.
Syrup av passionsfrukt etablerade sig tidigt i tikidrinkarna. Jag har en kommersiell (och billig) syrup från BarKing som jag tycker gör jobbet bra, men som vanligt klår färskt och hemlagat allt annat. Och att göra egen passionsfruktsyrup är inte svårare än att låta köttet och kärnorna från frukten dra i absolut nykokt sockerlag i ett par timmar innan dom silas av. Så varför inte oftare, om det nu är så enkelt? För att det är ingen underdrift att påstå att det går åt fyra eller fem passionsfrukter per deciliter sockerlag och det är inte värt att spräcka matkassan  för en syrup med så kort hållbarhet. 
Klassiska Hurricane uppstod på Pat O' Brian's Bar i New Orleans någon gång på 40-talet. Med närheten till Karibien var rom en överskottsvara efter andra världskriget och för varje låda whisky (som det istället var brist på) tvingades barägare att köpa ännu fler lådor fulrom av dom lokala distributörerna. Den massiva Hurricane var ett sätt att bli av med den mindre populära spriten.
Drinken har ändrat skepnad med åren - även på Pat O' Brian's. Den har spätts ut med fruktjuicer och dessutom gått och blivit illröd. Originalet blandades dock inte på mer än rom, passionsfruktsyrup och lime eller citron. Man brukar säga att spritbasen ska bestå av hälften ljus och hälften mörk rom, och med tanke på Hurricanes historia spelar det nog  inte så stor roll vilka sorter man skvätter i. Jag uppskattar en Hurricane på enbart mörk jamaicansk rom, men då tappar man å andra sidan den soliga färgen. Hur man än gör så är Hurricane en bra drink att testa sin passionsfruktsyrup i oavsett om den är hemlagad eller en onlinebeställning.


Hurricane

4 cl ljus rom 
4 cl mörk rom (förslagsvis jamaicansk)
3 cl passionsfruktsyrup
2 cl limejuice

Skaka samtliga ingredienser med is och sila över krossad is i ett hurricaneglas. Garnera med en limeklyfta och ett cocktailbär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...