2014-07-11

Lonesome George


Lonesome George var den sista individen bland pintasköldpaddorna. Man fann honom 1971 på Galápagosön Pinta  när man trodde att underarten till jättesköldpaddan redan var utdöd på platsen. George flyttade in på Charles Darwin Research Station på en av provinsens större öar där han, efter decennier av misslyckade parningsförsök, dog den 24:e juni 2012 vid en uppskattad ålder på cirka 100 år. Han skrev aldrig på Facebook om hur ensam han var.

Ja, det är verkligen en tragisk utgångspunkt för en drink, men om någon frågar om namnet har man en chans att berätta historien om George och påminna om att utrotning varar för evigt. Trots detta är det inte en drink som ska intas med vemod - det är den alldeles för yummy för.
En drink för en sköldpadda behöver vara bastant och lite klumpig. Till grund ligger någonting jag drack på Debaser Medis förra sommaren vars enda ingredienser jag minns var passionsfrukt och butterscotch. Smörkola och exotisk frukt kanske låter orimliga ihop, men i en tikiinspirerad drink blir dom ett vackert par. Butterscotchlikören följer fint upp kolainslagen som naturligt finns i jamaicansk rom och bryts av med Flor de Cañas 4-åring. Den senare kan bytas ut mot en annan torrare guldrom av kubansk stil, men jamaicanen bör förbli Appletons tolva. Jag är uppriktigt stolt över den här blandningen. Den är fyllig, fruktig och rommig, och har smaker i flera lager. Precis så som en tikidrink ska vara. 
Pintasköldpaddan finns inte längre, men istället för att vara en gravöl för George får hans hyllningsdrink bli en skål för biologisk mångfald.

Lonesome George

4 cl Appleton Estate 12 Years
2 cl Flor de Caña Anejo Oro
3 cl De Kuyper Butterscotch
2 cl limejuice
2 cl grapefruktjuice
1 cl sockerlag
1 passionsfrukt
1 stänk Bittermens 'Elemakule Tiki Bitters

Dela passionfrukten på mitten och töm fruktköttet från den ena halvan i en shaker. Fyll på med resterande ingredienser och skaka med is. Sila över krossad is i ett dubbelt rocksglas utan att få med fruktkärnorna. Garnera med med mynta och den andra halvan av passionsfrukten. 

(Eget recept.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...