2014-07-27

Q.B. Cooler
Q.B. Cooler kunde blivit en av alla tikidrinkar som följde Donn Beach ner i graven om det inte varit för att den spelade en viktig roll i dramat om vem som var upphovsman till Mai Tai. Q.B. står för Quiet Birdmen som var namnet på det hemliga sällskap för pilotveteraner från första världskriget som drinken ursprungligen tillverkades åt innan den hamnade på Don the Beachcomber's drinkmeny. Att där också serverades en Mai Tai Swizzle är egentligen en pettitess - enligt dispyterna som uppstod ska det varit smakprofilen från Q.B. Cooler som Trader Vic "stal" och blandade sin Mai Tai som vi känner den idag. 
Vi kommer aldrig få veta hela sanningen kring Mai Tai, men efter att ha sippat på en Q.B. Cooler låter inte berättelsen orimlig, för nog fan smakar den nästan som Trader Vic's Mai Tai. Hur det är möjligt är däremot helt förnuftsvidrigt. Dom enda ingredienserna drinkarna har gemensamt är lime och rom, och det är inte ens samma rom!
Ändå talar vi inte om ett alternativ till Mai Tai. Q.B. Cooler är kryddigare och även om den är väl gömd i drinken så finns där en lätt apelsinsmak. Den bygger också på Donn Beachs karaktäristiska mix av multipla romsorter och är betydligt krångligare att göra, men om man har energin att mäta upp Q.B. Coolers digra innehållsförteckningen blir man belönad med riktigt fin tikihistoria att insupa. Bokstavligen insupa.


Q.B. Cooler

3 cl jamaicansk guldrom
3 cl vit kubansk rom
1½ cl demerararom
3 cl apelsinjuice
3 cl sodavatten
1½ cl honungslag
1½ cl limejuice
1 cl falernum
2 stänk Angostura Bitters
½ tsk ingefärssyrup

Mixa samtliga ingredienser på hög hastighet (ja, inklusive sodavattnet) med en dryg deciliter krossad is i fem sekunder. Häll över osilat i en tikimugg och fyll eventuellt upp med ytterligare krossad is. Garnera med mynta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...