2014-07-10

Angostura Fizz


Cocktailvärlden blir alltmer skruvad. Må det vara champinjonsyrup eller foie-gras-topping - det verkar krylla av drinkar skapade för att kortsluta både smaklökarna och det sunda förnuftet. Ett enkelt och inne sätt att göra någonting helt upp-och-ner tycks vara att blanda drinkar på obscena mängder Angostura. Världens mest kända bitter är tänkt att tillsättas som smakförstärkande stänk i en drink eftersom att den är just för ohyggligt bitter för att konsumeras i större kvantiteter och det strider mot alla gängse normer att hälla upp den i ett mätglas. Ändå händer det. Och publiken jublar.
Men vansinnet är tydligen ingen ny företeelse. Jag fick nyligen hem Charles H. Bakers The Gentleman's Companion från 1939. Boken är en samling exotiska drinkrecept från tiden innan tiki och där finns en viss Angostura Fizz som författaren menar att man drack på Trinidad för att lugna oroliga magar i den tropiska värmen.
Jag tvivlar på att Angostura fungerade som medicin. Särskilt i den här formen. Jag följer instruktionerna som Baker ger och möts av något som ser ut som en milkshake (kanske det man är minst sugen på vid magsjuka?). Men smaken är len och trevlig och påminner faktiskt om körsbär. Den har en kryddig och bitter finish, men inte så man kroknar. Om jag har några problem med den här drinken är det i så fall gräddens fel. En hel matsked vispgrädde gör den väldigt krämig. Det dämpar visserligen beskan, men funkar inte jättefint mot den fizziga parten. Det kan vara klokt att halvera måttet eller byta till kaffegrädde. 
Att vad vi känner till som Angostura Aromatic Bitters förekommer oftare som drinkgrund kanske är för att den börjat spela ut sin roll som drinkens salt och peppar, med tanke på hur många nya cocktailbitters som kommit ut på marknaden, och måste hitta hippare användningsområden. Som bassprit (den klockar trots allt in på 45%) är den egentligen inte så konstig som det låter. Alla kommer inte bli stormförtjusta, men den som vanligtvis smuttar på Gammeldansk och Fernet Branca lär gå upp i brygga av en Angosturadrink. 


Angostura Fizz

3 cl Angostura Bitters
3 cl limejuice
1 msk vispgrädde
1 tsk grenadine
1 äggvita
sodavatten

Skaka alla ingredienser, utom sodavattnet, med is och häll över osilat i ett vinglas. Fyll upp med kylt sodavatten. Garnera med ananas och, för all del, ett körsbär. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...