2013-12-08

Tiki Holiday Countdown: Volcano House Hot Buttered Rum

  Hot Buttered Rum är en vinterklassiker i sitt hemland USA. Som namnet antyder utgörs den allt som oftast av rom, hett vatten och smör som sockrats och kryddats med kanel och muskotnöt. Kanske är det just tanken på att dricka smör som gjort att denna varma drink aldrig fått något svenskt fotfäste. Och visst, det ser lite grisigt ut när fettet smälter ut i glaset, men smakupplevelsen blir ju så len och välgörande.
 Hot Buttered Rum förekommer så klart i en mängd variationer och en av dom ska vi göra som vår 2:a adventsdrink. På Volcano House Hotel i 50-talets Hawaii gjorde man het rom på citron, maraschino och te. Receptet har sedan grävts upp och återupplivats av cocktailarkeologen Jeff Beachbum Berry. Jag har använt vanlig Earl Grey till min drink, men jag ser inga hinder till varför ett fruktigare te inte skulle bli en succé. Den heta smörade (?) rommen är liksom som gjord för att experimentera med.


Volcano House Hot Buttered Rum

5 cl mörk rom  (jamaicansk eller Demerara)
3 cl citronjuice
1 cl Maraschinolikör
1½ msk socker
hett svart te
5-7 kryddnejlikor
en klick smör

Stick några kryddnejlikor i smöret och blanda resten med rom, socker, likör och citronjuice i ett värmetåligt glas eller en kaffemugg. Slå över det varma teet och sänk ner smöret i drinken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...