2013-12-14

DIY: Pimento dram

  Vi börjar med att berätta vad Pimento dram inte är. Pimento dram har ingenting med paprika att göra, vilket borde vara det första associationen för den som gillar fyllda oliver. Pimento dram har inte heller några direkta kopplingar till julen, MEN det kommer dofta, om inte stinka, jul i hela bostaden när du tillreder den.
  Och nu kan vi prata om vad pimento dram faktiskt är. Pimento syftar i detta fall på Pimenta dioica. Och det är alltså kryddpeppar. Precis som råvaran härstammar kryddpepparlikören från Jamaica och även om den inte var överdrivet välanvänd så var den en viktig ingrediens i vissa drinkar under den gyllene tikieran. I takt med att vurmen la sig minskade även produktionen och på 80-talet fanns det så gott som ingen kommersiell pimento dram-tillverkare i hela världen. Idag finns en handfull producenter av likören (än så länge) och bara en enda går att beställa genom Systembolaget. Men som med falernum, orgeat och andra märkliga ingredienser upptäcker man att pimento dram inte är särskilt svårt att göra hemma - bara man ger det lite tid. 


Pimento dram

2 dl neutral sprit (ljus rom, vodka eller renat)
½ dl krossade kryddpepparkorn
1 kanelstång
3 dl vatten
1½ dl rårörsocker

Stöt kryddpepparn tills du har ½ dl krossade korn (krossade - inte finmalda). Lägg krosset i en glasburk, slå över spriten och sätt på locket. Förvara svalt och mörk och skaka burken dagligen. Krossa kanelstången efter fem dagar och tillsätt i blandningen. Återförslut burken och fortsätt skaka den varje dag. Efter 14 dagar är det dags att sila blandningen två gånger genom kaffefilter eller saftduk (få med så mycket smulor som möjligt i första silningen). Koka lag på sockret och vattnet och låt svalna under lock. Häll upp den filtrerade spriten i en glasflaska och tillsätt sockerlagen. Förslut och låt blandningen vila i kylskåp minst en vecka innan du använder den första gången.


  Nu din pimento dram klar och du har vad du behöver för att blanda en Ancient Mariner eller någon annan kryddig tikidrink. Det här receptet ger ungefär 8 dl färdig likör som står sig två till tre månader i kylskåp, men tänk på att du troligtvis kommer använda pimento dram sporadisk och försiktigt, så det är helt okej att halvera måtten. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...