2014-06-29

Corn 'n Oil

Okej, vi har trampat runt i svenska rabatter lite för länge nu. Let's take this shit to Bahamas.
Corn 'n Oil är enkel att slänga ihop när du väl gjort dig besväret att få tag i huvudingredienserna. Motivet bakom namnet är lika mycket höljt i dunkel som drinkens ursprung. Den antas uppstått på Barbados, men ingen verkar veta när, och förlitar sig starkt på Cruzan Black Strap som är en kolsvart rom från amerikanska Jungfuöarna och dessutom den enda i sitt slag när det gäller att vara tydlig i melassen. Om man talar om bränt socker och kola för att beskriva djupet i en mörk rom så är det snarare en kopp riktigt kompakt espresso man associerar till när man provar Cruzan Black Strap. Så tung är den. Ingen rom från Cruzan finns för närvarande hos Systembolaget. 
Den andra nyckeln i Corn 'n Oil är den karibiska smaksättaren falernum. Recepten brukar specifikt rekommendera John D. Taylor's Velvet Falernum. Den kan beställas på bolaget till ett överpris jag inte tänker betala. Därför använder jag min hemlagade falernum även här (och det kan du också göra).
Både falernum och Cruzan Black Strap är kraftpaket som det sunda förnuftet säger att man ska använda i små mängder för att fördjupa en cocktail, men i Corn 'n Oil är dom hela drinken. Härifrån varierar recepten. Några menar att det ska vara tre delar falernum (!) mot en del rom, andra säger precis tvärtom och jag lägger mig någonstans mittemellan. Alla enas dock om att lite lime behövs för att lätta upp smakprofilen något.
Första sippen är lätt chockerande. Det är verkligen mörka smaker. Men eftersom att det är en drink som byggs direkt i glaset kan den behöva kyla ner sig en stund, och därefter blir den riktigt behaglig. Den påminner om rom och cola, fast på ett kryddigt vis, och jag undrar om det var ungefär så här Cuba Libre smakade innan det fanns Coca-Cola på Kuba. Färgen är kanske lite lik gammal motorolja, så halva namnet går ändå att förklara, men majsen...?


Corn 'n Oil

6 cl Cruzan Black Strap
3 cl falernum
2 cl limejuice
2 stänk Angostura Bitters

Blanda samtliga ingredienser med krossad is i ett rymligt whiskyglas och rör om ordentligt. Garnera med en limeklyfta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...