2014-06-07

Into the Woods


Första ingrediensen i det här receptet är en promenad i skogen. Naturen runt hörnet är fullt av godsaker. Där finns blåbären och lingonen, vilda hallon och kantareller. Men ännu närmare än så hittar man smaker som man kanske inte ägnat en tanke åt. Granen dignar av ljusgröna skott under våren och försommaren. Stoppar du ett sådant i munnen kommer du finna en lätt beska, lite citruskaraktär och mycket skog. Kan det kännas mer organiskt? Kanske om du äter mossa. 
Unga granskott är goda att sylta och ta fram till höstens viltkött, och vad jag hört är dom utmärkta för sillinläggning också. Och självklart går dom att göra en spännande syrup av, men du måste börja med den där skogspromenaden. Hitta en gammal gran - om du plockar skott från en ung och späd gran kan du faktiskt hindra den från att växa till sig. Länsa inte en och samma plats på skott utan arbeta dig runt grenarna och plocka sporadiskt för att inte göra trädet illa. Ta hem naturen med respekt. 

Granskottssyrup

2 dl socker
2 dl vatten
2 dl granskott
1 tsk citronjuice
2 cl vodka

Värm upp socker och vatten i kastrull och rör om tills sockret är upplöst. Ta kastrullen från värmen och tillsätt granskotten. Låt svalna under lock. Häll över allt i en glasburk tillsammans med citronjuicen. Sätt på lock och låt stå över natten. Sila genom en finmaskig sil och häll upp på en ren glasflaska. Tillsätt vodkan och förvara i kylskåp i upp till två månader.

Jag gjorde bara ett försök med Into the Woods och blev nöjd redan där. Den känns stilren och lugn - lätt träig på ett varmt vis. Bitterdropparna sätter inte bara lite krydda på drinken, utan får den också att skifta vackert i rosa. Kanske är det en höstcocktail. Vi drack den utomhus när det regnade och omgivningen var knäpptyst. Det var hur perfekt som helst.
Gin är förstahandsvalet, men jag får jag en känsla av att denna syrup borde funka med kanadensisk whisky och göra sig bra i old fashioned-variationer. Och efter gårdagens middag kan jag bekräfta att den gör succé som glaze på kycklingvingar.  


Into the Woods

5 cl gin
2 cl granskottssyrup
2 cl torr vermouth
1 stänk Peychaud's Bitters

Rör ingredienserna med is och sila upp över iskuber i ett whiskyglas. Garnera med ett färskt granskott.

(Eget recept.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...