2014-03-31

Kruxet med kokos

Mmm, kokosgrädde... Man fantiserar om en söt och silkeslen kräm som enkelt kan skedas ner i ens shaker och grunda den perfekta Piña Coladan. Sådan kokosgrädde existerar, men för den som inte har lust att betala över 50 spänn plus frakt för en burk drinkanpassad kokosgrädde är det mer troligt att det är den thailändska varianten man kommer över och får en grädde som vid första en anblick är annat än gräddig. Vad man möter när man öppnar konserven är en stenhård vit massa som man måste hacka sig igenom innan man kommer ner till ett grumligt vatten. Man försöker desperat röra ihop delarna direkt i burken, mäter upp sina centiliter och hoppas på det bästa. Det slutar inte sällan med att det är kokosgrädde överallt och man har en riktigt dålig drink full av kokosklumpar som måste tuggas innan dom kan sväljas.
Cream of coconut och Coconut cream är inte riktigt potato potato. Den förstnämnda är mycket riktigt gjord för cocktails och där är Coco López, 50-kronorsburken, flaggskeppet bland sockrade kokoskrämer. Coconut cream är kokosgrädde som vi är vana att se den. Den är förhoppningsvis osötad och avsedd för matlagning av lite mer spännande slag. Separationen mellan grädde och mjölk uppstår dock i båda burkarna.
Men ingen har sagt att den asiatiska kokosgrädden bara lämpar sig till exotiska kycklinggrytor. Efter en snabb make-over har den blivit en fullvärdig medlem i uppställningen inför en god drink. Töm bara ut hela innehållet i en mixer tillsammans med en rågad tesked florsocker eller två. Kör på stegrande hastighet tills grädden är slät och klumpfri. Håll den kylskåpskall i en glasburk som bör ruskas om då och då för att undvika ny separation. Krämen kommer vara enklare att mäta upp och ge bra smak och textur till din drink (som för övrigt inte måste vara ett safe card som Piña Colada - det finns mycket mer äventyrliga blandningar att göra av kokosgrädde).
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...