2014-03-09

Fruktstund: Lime

När det handlar om vilken som är den viktigaste cocktailfrukten kommer det nog alltid vara ett dött lopp mellan citronen och limen. Ibland talas dom om nästan som tvillingar. Båda gör sitt jobb i vilken syrlig drink som helst och i exempelvis Margarita är det vitt accepterat att använda den av dessa citrusfrukter som finns närmast till hands. Men är dom så lika varandra egentligen? Inte så värst. Där citronen har som huvuduppgift att bara vara chockerande sur är limen betydligt mildare och tappar inte karaktären i sin egen syrlighet. Valfri sour med lime kommer alltså förmedla mer frukt än valfri sour med citron. Den exotiska känslan harmoniserar också inte så oväntat med andra tropiska smaker och gör den oumbärlig till tikidrinkar.
Jag äger en ganska kass cocktailbok från 80-talet där limen beskriv som svåråtkomlig och dyr för svenskar. Mycket har uppenbarligen hänt sedan dess och idag kan vi köpa lime för några växelmynt året runt. Lime förblir dock en importvara som ofta skeppats från central- eller sydamerika, så det är missvisande att säga att den egentligen har någon säsong i Sverige. Limens skal är rikt på smak och gör den populär att muddla, men skrubba för guds skull frukten i varmt vatten först om du inte tycker att bekämpningsmedel är nyckelingrediensen i en Mojito. Och det finns inga ursäkter att inte välja ekologiskt odlad lime vid dom tillfällen dom poppar upp i fruktdisken.
Behöver vi ens nämna att lime alltid ska vara färskpressad? Så kallad limejuice från små gröna flaskor kan i bästa fall smaksätta ditt bordsvatten men hör inte under några omständigheter hemma i en drink.
Annars är det rätt svårt att misslyckas med denna gröna sköning. För alla älskar lime och limen älskar dig.Caipirinha

½ lime
1 msk rårörsocker
6 cl cachaça

Skär limen i mindre delar och muddla med socker i ett tumblerglas. Fyll på med cachaça och krossad is.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...