2014-03-28

DIY: Orgeat

Vi har återkommit till orgeat i ett par recept nu och jag hoppas du börjat undra vad det är för något. Jag tillhör inte dom som läste franska i högstadiet och av rädsla för att uttala något fel brukar jag säga mandelmjölk istället. Denna flytande marsipan var en vanlig komponent i en rad klassiska drinkar innan förbudstiden och blev också essentiell för tikibaren där den framför allt gjort sig känd som nyckelingrediens i Mai Tai. 
Det finns fortfarande kommersiell orgeat att köpa, men chansen att du kommer över en flaska under fredagshandlingen är ganska osannolik. Det är dock inga större häxkonster att göra sin egen orgeat. Lite kladdigt blir det alltid. En tratt och en slickepott kommer vara dig behjälpliga i processen. Och den behöver  några dagars vila i kylskåpet, så behovet av en anständigt blandad Mai Tai får inte vara alltför akut.  
Som vanligt med dessa recept får du en mycket större sats än troligtvis behöver. Detta ger ungefär en halv liter orgeat. Jag brukar halvera måtten och klara mig med god marginal. Den extra smaksättningen med apelsinblomsvatten är inte livsviktig, men absolut trevlig för en lite mer exotiskt känsla om det är just tikidrinkar som ska blandas. Orgeat smakar förresten mandel, om du fortfarande undrar. För dom flesta innebär det inga problem, men till din vän som brukar äta blandsemlor ska du kanske vara lite sparsam med centiliterna. 

Orgeat

100 g sötmandel
50 g bittermandel
3 dl strösocker
3 dl vatten
ev. ½-1 tsk apelsinblomsvatten 

Skålla mandlarna och finhacka för hand eller i matberedare. Blanda dom hackade mandlarna med socker och vatten i en kastrull och värm upp hastigt under omrörning. Ta kastrullen från plattan precis när det börjar koka. Låt svalna något och häll över hela blandningen i en ren glasburk. Låt stå tre dygn i kylskåp och skaka burken när du har vägarna förbi. Töm sedan ut innehållet (allt ska med!) på en ren kökhandduk och krama ur så mycket vätska som möjligt ner i en glasflaska. Tillsätt eventuellt apelsinblomsvatten. Släng det överblivna mandelkrosset. Din orgeat klarar sedan ungefär en månad i kylskåpet (lite längre om du tillsätter ett par centiliter vodka). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...