2016-04-27

Hawaiian KingOm 60- och 70-talen var en nedgång för drinken så kan 80-talet bara beskrivas som en total apokalyps. Kreativiteten var det visserligen inget fel på. Allt verkade blandas mot alla gängse normer just för att det kunde blandas mot alla gängse normer och det viktiga var att drinken var sockerstinn och färggrann. En välrörd Midori Advocaat Martini? Mmm.
Orchids of Hawaii var från tidigt 60-tal leverantör av masstillverkade japanska tikimuggar fram tills produktionen upphörde 1994. Redan start var dom alltså verksamma när tikikulturen var utdöende och i en broschyrliknande receptsamling från 1981 hade dom uppenbarligen helt klippt banden till den gamla skolans drinkar.
Dom heter visserligen saker som Zombie och Rum Barrel men där tar likheterna slut. Det är mycket juice, lite rom och desto mer vodka, och någon färsk lime är det inte tal om. Den ska vara sötad. 
Av dessa cocktails var Hawaiian King den enda jag kände mig manad att testa. Lustigt nog står den listad under after dinner favorites när den är en av drinkarna i häftet som verkar minst söt. Och den är helt okej för att vara en 80-talare. Det är försiktigt med starksprit, men en liten hint av gin och brandy lyckas bryta sig genom all ananassötma. Och när det ändå ska vara så väldigt lite passionsfruktsjuice kan man gott kosta på sig att använda 100%  nypressad sådan lite av den där färskheten man saknar.


Hawaiian King

2 cl gin
2 cl brandy
6 cl ananasjuice
1 cl triple sec
1 cl passionsfruktsjuice 

Skaka med hyvlad is och häll upp osilat i en tikimug.

(Recept från Orchids of Hawaii Bartender's Guide, 1981. via I'm Learning to Share!.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...