2014-08-13

Tapa Punch
Tapa Punch är historiskt intressant för att den sägs vara den första drinken som pryddes med ett litet pappersparasoll. Ur ett mycket kortare historiskt perspektiv är den också intressant för att den är en av få drinkar jag förpassat till diskhon. Vi återkommer till varför.
Tapa Punch blandades av legendaren Harry Yee på Hilton Hawaiian Village i slutet av 50-talet. Tyvärr blev inte drinken lika seglivad som paraplyet han stoppade i den. Jag har bara hittat två väldigt anonyma recept som säger sig utgöra Tapa Punch: Ett på Webtender Wiki och ett på CocktailDB. Recepten skiljer sig på punkten att det ena inkluderar sodavatten - annars är dom lika flummiga. Båda menar att en Tapa Punch innehåller (anpassat till våra mätglas) tre centiliter limejuice OCH fem centiliter citronjuice. Detta mot en (1) tesked socker! Syrligt var bara förnamnet. Det var så surt att jag blev orolig för frätskador på inre organ.
Själva rommen var också en otydlig sak. Att det skulle vara en Demerara gick inte att misstolka, men merparten nämns bara som gold rum. Vilken då? Jag testade med en torr rom av kubanskt snitt och det var allt detta som ledde min Tapa Punch rakt ner i slasktratten. Resutatet var platt, helt utan sötma, surt som stryk och bara odrickbart. 
Till mitt andra försök med Tapa Punch har jag formulerat om receptet drastiskt. Syran är halverad och strösockret är utbytt mot mer skakvänlig lag. Jag skippar sodavattnet för att hålla drinken koncentrerad och rommen, påstår jag, ska vara jamaicansk. Det blir en djupare feeling så. Den påminner om andra tikidrinkar, men har ett fruktigt gästspel av persika. Och du kommer inte vilja hälla den i vasken.
Med modifieringarna är det kanske inte ens en Tapa Punch längre. Å andra finns det skäl att ifrågasätta grundreceptets äkthet. Har någon varit full och skrivit fel? Är det ett practical joke eller var originalet verkligen en sån katastrof? Parasollet är i alla fall på plats.


Tapa Punch

4 cl jamaicansk guldrom
2 cl demerararom
2 cl persikolikör
2 cl limejuice
2 cl citronjuice
2 cl sockerlag

Skaka allt, utom sodavattnet, med krossad is. Häll upp osilat i en tikimugg och dekorera med ett cocktailparaply. 

1 kommentar:

 1. Tapa Punch

  By Harry Yee, The Hilton Hawaiian Village, 1959. First drink to have a hanging cocktail umbrella lantern garnish.

  3 oz/90 ml sweet and sour mix
  (0.75 oz fresh lime juice and 0.75 oz fresh lemon juice, 1.5 oz simple syrup).
  0.25 oz/7.5 ml fresh lime juice
  0.5 oz/15 ml Peach Brandy
  3 oz/90 ml aged Jamaican rum (such as Coruba Dark)
  1 oz Light Puerto Rican rum

  Pour into a tall glass filled with crushed ice and stir. Garnish with a red cocktail cherry speared on top of a pineapple triangle, and a hanging cocktail lantern.

  Recipe courtesy of Jeff Beachbum Berry. You Tube: The Hula Girls, How to make the Tapa Punch and the resurrection of an epic cocktail garnish.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...