2014-08-07

Guava Daiquiri


Någonstans hörs Hemingways plågade spöke när vi kallar det här en daiquiri. Den innehåller inte en milliliter rom. Hur kunde det hända?
Kelbo's var en mindre restaurangkedja med tidstypiskt Hawaiitema i Los Angeles under mitten av 1900-talet. Där arbetade en ung Francis Ford Coppola som diskare (men fick sparken) och Kelbo's är idag främst ihågkommet för sina spare ribs och exotiska drinkar som dom själva kallade Tropkols. Dessa Tropkols var i flera fall rena plagiat av etablerade tikidrinkar, men mixologerna bakom Kelbo's bytte gärna ut rommen mot vodka eller gin för en, enligt dom själva, större, mer spännande och varierad upplevelse.
Eh?
Så även om Kelbo's bröt mot daiquirins grundlag valde man att behålla namnet och deras vodkadrink med guava såldes som just Guava Daiquiri. Etiskt eller inte - tack vare guavans speciella smak blir det ändå en god cocktail med tjusig lyster och förvånansvärt stor karaktär för att vara vodkabaserad. Och vill du absolut blanda din Tropkol på rom så, för all del, gör det och låt Papa vila i frid. 


Guava Daiquiri

6 cl vodka
4 cl guavanektar
2 cl limejuice
1 cl bananlikör

Mixa alla ingredienser med en dryg deciliter krossad is på hög hastighet i 5 sekunder. Häll upp i ett dubbelt rocksglas och fyll upp med mer krossad is. Garnera med valfria frukter. 

(Recept från Sippin' Safari, Jeff Berry, 2007.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...