2014-08-23

Havana Banana



















Anledningen till att jag om och om igen refererar till Jeff Berrys böcker är enkel: Berry har ungefär gjort för tikidrinken vad Jesus gjorde för Lasaros. Mängder av utdöda drinkar har återupplivats genom honom och tikiscenens en gång så hemliga recept har avslöjats på ett nästan arkeologiskt sätt. Bland Berrys geniala böcker, som på olika vis fokuserar på exotiskt drickande, finns ett svart får - den tunnare Taboo Table från 2005. 
Istället för att handla om rom och drinkar koncentrerar sig Taboo Table på maten som serverades på dom låtsaspolynesiska restaurangerna under 1900-talets mitt. Receptsamlingen håller inte samma höga kvalitet som resten av Berrys böcker och man märker att han inte är en lika entusiastisk kock som mixolog. Men efter att ha gått igenom förrätt, varmrätt och dessert (det bästa kapitlet) kommer det trots allt ett kort avsnitt med drinkar. Och här kan man känna en viss desperation urvalet. Det är som att drinkarna som avpolletterades när cocktailguiderna Grog Log och Intoxica! skrevs fick fylla ut Taboo Table istället.
Där hittar vi Havana Banana som i linje med bokens övriga drinkar känns mer Magaluf 1988 än det mustiga Karibien, men vi får veta att den visst är originaltiki från restaurangen The Warehouse i Marina Del Rey, Kalifornien, tidigt 70-tal. Drinken är faktiskt inte så dålig som man väntar sig. Den är kanske inte ämne för analys. Den smakar banan, ananas och kokos, liksom. Men även om den råkar vara lite platt och förutsägbar så är det åtminstone kul smaker i den här flytande fruktsalladen. Det är en bra tropisk longdrink för den där personen i ens vänskapskrets som fått för sig att att drinkar inte får smaka sprit, men gärna mycket socker. Och om stämningen känns lite stel faller det sig väl helt självklart att fråga: Vill du ha en Havana Banana?


Havana Banana

4 cl vit kubansk rom
4 cl bananlikör
18 cl kokos- och ananasjuice

Skaka med is och sila upp över iskuber i ett highballglas. Garnera med en apelsinskiva och ett cocktailbär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...