2013-09-22

Navy Grog


  Vi har fortfarande inte rustat ner Hyddan för hösten. Det har visserligen varit några riktigt ruggiga dagar i veckan och palmerna har fått flytta inomhus, men så emellanåt skingrar sig den här grå massan på himlen och balkongtermometern pekar upp över 20 grader och så länge det varar står sig Hyddan åter som ett litet tropiskt paradis även om vi snackar  lågsäsong.
  För den som känner sig förvirrad i denna brittsommar (Vad är det för månad egentligen? Vad är klockan? När börjar Idol?) kan en Navy Grog ge en fingervisning om var vi befinner oss. Den är en exotisk och svalkande tikiklassiker med en kryddning som rör sig mot betydligt kyligare tider - kanske till och med mot jul.

   Någon grogg är det inte. Navy Grog kräver lite förberedelser. Kryddpeppar är nyckelingrediensen här och det råder olika åsikter om i vilken form den ska förekomma. Pedanten använder en särskild kryddpepparlikör (känd som Pimento dram eller bara Allspice liqueur) medan andra menar att det går lika bra att brygga syrup på kryddan. Pimento dram kan man göra hemma, och om jag hade börjat igår skulle jag kunna servera en Navy Grog om cirka en och en halv månad. Kryddpepparsuryp är däremot ingen konst att tillaga och den är klar på en förmiddag.
   Börja med att mortla tillräckligt med hela kryddpepparkorn för att få ihop fem rågade matskedar mald krydda. Koka upp i en liten kastrull tillsammans med 1 dl socker och 1 dl vatten, och sjud ett par minuter. Låt lagen stå och svalna under lock i minst två timmar. Filtrera genom kaffefilter ner i en ren glasburk eller flaska. Blandningen borde överleva 2-3 veckor i kylskåp om man skulle vilja göra fler sjömansdrinkar eller bara ha en droppe i kaffet.

  Den som vill dricka sin Navy Grog så som Donn Beach avsåg den sippar genom ett sugrör beklätt med ett mindre isberg. Den konformade infrysningslådan finns att köpa ute i etern, men krossad is, ett vanligt sugrör och rikligt med mynta till garnering räcker långt för oss hemmafixare. 
Navy Grog

3 cl ljus rom
3 cl jamaicansk guldrom
3 cl Demerararom
2 cl limejuice
2 cl kryddpepparsyrup
1½ cl grapefruktjuice
1½ cl sockerlag

Skaka samtliga ingredienser med mycket krossad is och häll över osilat i ett lågt rymligt glas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...