2013-09-12

Bee Sting

   Kryddor i cocktails är inget konstigt alls. Vanilj, kanel och stjärnanis är självklarheter. Färska örter kan muddlas eller användas till garnering; inte längre bara myntan, utan även basilika, rosmarin och fler av Svenssons vanliga köksodlingar har börjat hitta en naturlig plats i cocktailglasen. Många gamla tikidrinkar använder dessutom muskotnöt, kryddpeppar, ingefära, nejlika, m.m., och väger detta snyggt och smakligt.
 Heta kryddor som chili, jalapeño, tabasco och cayennepeppar är svårare. Jag har till och med funnit några recept som fodrar habanero. Och det är inte fel. Resultatet kan bli hur fantastiskt som helst, men många gånger verkar dessa eldiga kryddor användas "bara för att" och blir en fråga om att skapa en häftig, lite chockartad upplevelse istället för en välbalanserad drink. Om man nu inte är en sucker för burning sensations så kan det vara värt att titta mer på dom andra ingredienserna istället för att fokusera på att drinken innehåller fucking-caliente-Mexican-chili eller vad det nu kan vara. Finns det något sött som jämnar ut hettan? Något syrligt som svalkar?  Bee Sting är en passivt aggressiv cocktail som jag gjorde igår för att sambon är förkyld och behövde något som rensar näsan. Jag hittade receptet på Serious Eats i somras när jag sökte efter "Texas drinks". Honungen passar snyggt ihop med tequilans naturliga kryddighet. Jalapeñon blir ordentligt tydlig i eftersmaken utan att vara jobbig eller dröja kvar för länge. Så länge man sippar försiktigt, det vill säga.


Bee Sting

6 cl tequila
3 citronjuice
en skiva jalapeño, ca 1 cm tjock och kärnfri


Muddla jalapeño försiktigt i shaker. Häll över tequila, citronjuice och honungslag. Skaka med isbitar i ca 20 sekunder och sila ner i ett cocktailglas (en extra filtrering genom en finmaskig sil kan vara bra, men inte livsviktigt). Garnera gärna med lite extra jalapeño, men undvik kärnor i glaset!
2 kommentarer:

  1. Din blogg ligger i mina favoriter nu! Detta var något för mig //Linnea

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Linnea! Jag lägger till din i mina favoriter när jag förstått hur jag gör. :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...