2013-09-24

Land of Oz

   Oz., fl oz., eller rent ut sagt fluid ounce, är precis som sina släktingar inch, foot, mile, gallon och acre, en amerikansk måttenhet. Och varför ska det vara så? Är förresten ett amerikanskt dygn lika långt som ett svenskt? Utan att fördjupa oss i imperialsystemets historia kan vi bara konstatera att så är det. Amerikanerna är visserligen inte ensamma i världen om att ha sina egna mått och volymer, men visst kan det kännas som att dom gjort det extra besvärligt för oss på andra sidan Atlanten att sätta oss in ett annars simpelt recept. En cocktail går alltid att göra om och göra rätt om det inte känns exakt med måtten (fast vänta några timmar däremellan), men gäller det till exempel bakning kan det krisa sig ordentligt om det blir fel.
  När man läser drinkrecept på engelska är det allra mest dessa flytande ounce man träffar på. En oz är i runda slängar tre centiliter. Den stora sidan av en traditionell jigger rymmer oftast en shot (1½ oz eller cirka 4,5 cl). Den enklaste metoden att räkna om detta är att mäta i delar. Då kan en oz bli en skruvkork eller en mindre kastrull så länge man bibehåller proportionerna. 

  På Kitchen Shamanism kommer vi dock alltid att mäta i centiliter. Eftersom att vi av gammal vana talar om fyror och sexor i Sverige så avrundar jag en spritbas på 1 oz eller 1 shot till 4 cl och utgår därifrån. Det förändrar visserligen drinkens totala volym något, men å andra sidan blir det så löjligt enkelt att bryta ner måtten till fjärdedelar. Rymmer originalreceptet 2 oz starksprit eller mer återgår jag till 1 oz som 3 cl och översätter resten därefter - mest för att det inte ska bli för mycket alkohol i en och samma drink. 
  Hur man vill ha sin oz handlar om vad man känner sig bekväm med. Ett centilitermått i plast är kanske inte är lika sofistikerad som en jigger, men så kostar dom heller nästan inga pengar alls och risken för spill och kladd blir lite mindre. Jag dessutom har funnit något märkligt nöje i att räkna centiliter. Och huvudsaken är ju att man har roligt när man blandar och blir nöjd med resultatet!mb (Det där sista skrev katten.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...