2013-09-11

En notis om honung

  Om man söker bland tikirecept stöter man för eller senare på ingrediensen "honey mix" eller "Don's Honey Mix" (efter den framlidne resturantägaren och cocktailkungen Donn Beach). Det finns inte i snabbköpet, men att köpa en sådan färdig produkt skulle vara bortkastade pengar, för du gör den så lätt själv. "Honey mix" är sockerlag på honung och tillagas därefter: lika mått honung och vatten värms upp i en kastrull tills honungen löst sig och blivit flytande. Sen är det bara att låta svalna, hälla upp i ren flaska eller glasburk och förvara i kylen.

  Drinken jag planerade för kvällen vill dock ha "honey syrup". Som "syrup" antyder ska det vara en lite mer trögflytande och ännu sötare historia. Den tillagas på samma vis som tidigare nämnda mix men använder dubbelt så mycket honung som vatten (till exempel 1 dl honung och ½ dl vatten).


Honungslag 1:1 och 2:1.
  Om vi behöver mer "honey mix" och "honey syrup" i framtiden kommer jag välja att bara kalla det "honungslag" och lägga till den vedertagna beteckningen för lagens mättnad: 1:1 för enkel lag och 2:1 för dubbelt mättad lag.

  Begreppen kring sockerlag, sirap och syrup reder vi ut en annan dag. Drinken i fråga presenteras imorgon. Vi ses då!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...