2015-10-05

Port LightTiki är mycket rom, men inte bara rom. Vodkan slinker som bekant lätt ner i dom tunnare drinkarna och tequila ger ananasjuicen ett hett temperament. Den gamla skolans tiki kryllade däremot inte av bourbondrinkar, men dom dom fanns och vid sidan av Eastern Sour är kanske Port Light en av dom mest kända.
Port Light, tillsammans med sin bror Starboard Light, förekom i lätt varierade former på ett flertal tikibarer och serverades, på till exempel Trader Vic's, ur särskilda mariner tumblers: Röd för babord, grön för styrbord.
Receptet vi blandar efter här kommer från Kahiki - en enorm polynesisk supper club i Columbus, Ohio, som mer liknade en mindre by än en restaurang. Två gigantiska påsköstatyer vaktade vid ingången som ledde in i en artificiell regnskog - komplett med åska och blixtar.
Tikivågen ebbade ut under 60-talet, men Kahiki blev en seglivad verksamhet om än genom olika ägare. Först år 2000, tre år efter att Kahiki hamnat i det amerikanska registret över historiska platser, stängde restaurangen för gott och rivningsarbetarna fick lyfta på taket för att få ut det enorma maoihuvudet som varit den öppna spisen.

På Kahikis cocktailmeny under storhetstiden fanns, utöver drinkar med lockande namn som Malayan Mist och Smoking Eruption, Port Light som med sin enkla blandning av välbekanta tikiingredienser gör bourbon lika självklart i en tropisk drink som en Old Fashioned. Söt, syrlig, potent och fruktig som en tikidrink ska vara. Röd och fin är den också, så varför gömma den bakom någon keramisk mariner tumbler?


Port Light

6 cl bourbon
4 cl citronjuice
2 cl passionsfruktsyrup
1 cl grenadine

Mixa med 2½ dl krossad is på hög hastighet i 5 sekunder och häll upp osilat i ett dubbelt rocksglas.

(Recept från Beachbum Berry's Grog Log, Jeff Berry, 1998.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...