2014-10-25

Nui Nui


Nu har vi badat höga fizziga drinkar ett tag och vår efterlängtade hemkomst till bambuväggarna och iskrossaren bör självklart firas med någonting helt ultratiki istället. Särskilt som dessa bambuväggar snart är på väg in i förrådet för vintervila. 
Nui Nui är en riktig rombomb och en typisk Don the Beachcomber-skapelse. Ingredienserna är många, men blygsamt tilltagna. Lägg märke till hur övriga komponenter inte ens tillsammans mäter upp till mängden rom. Det var så Donn Beach skapade sina komplexa lager av smaker som la grunden för en hel skola tropiska drinkar: Små noggrant uträknade detaljer tar fram det bästa ur rommen istället för att begrava den under någon enorm fruktsmoothie.
Originalreceptet kräver, som många andra tikidrinkar, Virgin Island rum. Det finns inte på bolaget och är svårt att hitta alls i Europa. Men gråt inte. Rom från Amerikanska Jungfruöarna var (och är fortfarande) helt enkelt ett substitut för den torra kubanska rommen Donn Beach aldrig på lagligt vis kunde bjuda sin gäster på efter handelsblockaden mellan USA och Kuba. Det är alltså kubanskt det borde vara. Eller varför inte Flor de Caña från Nicaragua som är kick-ass på området?
Jag har nämnt det någon gång förr, men vi tar det igen: Donn's Spices #2 innebär en del vaniljsyrup och en del pimento dram. Den kraftiga Nui Nui kräver alltså lite kökspyssel, men det ska en bra tikidrink göra. Belöningen är en djup och kryddig romdrink som ska serveras ur ett collinsglas, men jag har ju saknat mina tikimuggar så mycket...


Nui Nui

6 cl kubansk guldrom
1½ cl limejuice
1½ cl apelsinjuice
1 cl kanelsyrup
1 cl Donn's Spices #2
1 stänk Angostura Bitters
en redig strimma apelsinskal (ca 15x2 cm)

Mixa alla ingredienser (utom apelsinskalet så klart) med drygt 1½ dl krossad is på hög hastighet i fem sekunder. Häll upp osilat i ett collinsglas och fyll eventuellt upp med mer is. Sänk ner apelsinskalet i drinken och låt en bit hänga över glasets kant. 

(Recept från Sippin' Safari, Jeff Berry, 2007.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...