2014-05-04

Jungle Bird

















En spännande grej med tikidrinkar, utöver deras ofta komplexa lager av smaker, är berättelserna dom bär på. Dom blandades efter hemliga recept i exotiska barer och restauranger för ett exklusivt klientel - åtminstone i tikikulturens barndom. Jungle Bird serverades på The Aviery Bar på Kuala Lumpur Hilton, men har i tikimått mätt en kort historia då den fortfarande befinner sig i lägre medelåldern och dateras till någon gång i slutet av 70-talet. Då var hajpen redan död och begraven, men det tror du inte när du väl börjat sippa.
Jag föll för namnet, för själva receptet skrämde mig lite. Så mycket ananas. Men det finns en avvikande ingrediens här också. Campari är en sällsynt komponent i tikidrinkar, men här gör den någonting med ananasjuicen och lägger till en strävhet som förminskar ananasens lite väl stora kostym utan att den tappar sin fina tropiska känsla. Nog för att det nästan var 80-tal när Jungle Bird kom till, men den skulle lika gärna kunna trollats fram av Don the Beachcomber nästan 50 år tidigare. Det är en drink med brett register - från ett murrigt mörker av jamaicansk rom till ljusa syrliga toner. Lyxig och ruff på samma gång, och så är den sjukt snygg också.
Åh, ananas, jag hatälskar dig så mycket.


Jungle Bird

6 cl mörk jamaicansk rom
3 cl Campari
2 cl limejuice
2 cl sockerlag
14 cl ananasjuice

Skaka alla ingredienser med is och häll upp osilat i ett dubbelt rocksglas. Garnera med mynta och tropiska frukter. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...