2014-01-17

Fruktstund: Apelsin

Ett glas färskpressad apelsinjuice på morgonen gör hela dagen. Så fräscht och enkelt. Även om denna citrusfrukt inte är riktigt lika cocktailessentiell som lime och citron spelar apelsinen ändå en huvudroll många omtyckta drinkar. 
En apelsin är en apelsin. Eller? Det finns en ohygglig massa sorter i världen och alla har sina särdrag. När man pressar juice för att blanda är det främst två typer av apelsiner man bör hålla koll på: dom som har navel och dom som inte har navel. Naveln är den siamesiska apelsintvillingen inuti frukten. Den lilla utväxten under skalet högt upp på apelsinen är alltså början till en ny frukt. Apelsiner med navel är lätta att skala och goda att äta, men dom är inte odlade för att göra juice av. Saftigare och smakrikare juice får du ut av dom utan navel, men den soliga färgen som gärna förknippas med apelsinjuice får antagligen stryka på foten för en mörkare ton (men hallå, en orange är faktiskt orange). Navelfria frukter saluförs ofta som just juiceapelsiner och fyller sin funktion väl.
Apelsinen är även undantagens citrusfrukt. Där lime, citron och grapefrukt alltid (ALLTID!) ska vara färskpressad finns det omständigheter kring apelsinen som gör det legitimt att köpa färdig juice. Lathet är fortfarande ingen ursäkt, men under sommarhalvåret när apelsiner är off-season kan man göra sig en vinst på att välja en färdig produkt istället för att köpa träiga "färska" frukter. Juicen i fråga bör inte vara från koncentrat och den kan vara värt lägga ut några extra slantar för en autentisk smak. Håll utkik efter juice gjord av Valenciaapelsiner från USA.
Men vid den här tiden på året är apelsinerna som allra bäst och den är inte svårt att hitta fina sötsyrliga apelsiner från medelhavsområdet, både med och utan navel. Välj frukter som känns tunga för sin storlek och har ett tunt och lite grönaktigt skal så ska du nog få till en fin juice. Och du, glöm inte att sila juicen. Ingen vill ha en drink full av fruktköttslamsor!


Screwdriver

4-6 cl vodka
apelsinjuice

Fyll ett högt glas med isbitar. Häll över vodka och fyll upp med apelsinjuice. Rör om med valfritt verktyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...