2015-03-13

Navy Grog (andra rundan)I den här bloggens barndagar gjorde jag en Navy Grog. Eftersom att det är ett inlägg som har dragit till sig en ansenlig skara läsare så måste jag erkänna en sak innan ångesten blir övermäktig: Det var inte en Navy Grog. Receptet var inte helt out of wack, men ändå tillräckligt fel för att det ska behövas en officiell avbön.
Problemet var avsaknaden av prefix. Rubriken på det där inlägget från september 2013 borde ha varit Trader Vic's Navy Grog. Jag rörde inte ihop recepten - däremot storyn bakom dom.
Det var Donn Beach som skapade originalet. Trader Vic lanserade senare en egen modifierad variant av Navy Grog som innehöll lite mindre rom och ett påslag av kryddpeppar. Ursprungsgroggen, å sin sida, innehöll honung och en klunk sodavatten för att fluffa upp texturen.
Några ingredienser hit och några dit, men det främsta som skiljer drinkarna åt är Don the Beachcomber's klassiska iskon (alltså en kon av is). Det finns byggsatser för denna, men man kan också skapa en själv genom att packa ett strutformat glas med fint krossad is, köra en ätpinne rakt igenom och ställa i frysen ett par timmar (utan pinnen förstås). Under tiden du väntar rusar du ner till affären och köper en vit grapefrukt innan dom är bort för vad som känns som en evighet. Väl hemma igen lossar du varsamt konen ur glaset, placerar det i drinken med den breda änden ner och sticker ett sugrör genom hålet.
Och här är den! Navy Grog som Navy Grog ska vara.


Navy Grog

3 cl mörk jamaicansk rom
3 cl vit kubansk rom
3 cl demerararom
3 cl honungslag
2 cl limejuice
2 cl vit grapefruktjuice
2 cl sodavatten

Skaka med iskuber och sila över en iskon i ett dubbelt rocksglas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...