2015-02-10

Ancient Mariner

Under ett par veckor om året har vi, med lite tur, tillgång till vit grapefrukt i det här landet. Resten av året får vi nöja oss med blodgrape som också funkar i de flesta lägen, men i vissa drinkar är det kritiskt. Vit grapefrukt har en betydligt strävare och lite syrligare karaktär än sin sötare röda tvilling. Och om ett recept säger vit grapefrukt så ska det vara vit grapefrukt. Det går inte att argumentera emot. 
Den vita grapefrukten poppar upp i vissa svenska fruktdiskar innan jul och är oftast borta innan man hunnit säga Navy Grog. Fördelen är att den, som alla tjockskaliga citrusfrukter, en otrolig hållbarhet så länge den förvaras kallt. Upp till tre månader i kylskåp ska inte vara några problem om man har fått tag i en fräsch och spänstig frukt från början. 
Ancient Mariner är blott en drygt 20 år gammal drink, men har lyckats etablera sig som en modern tikiklassiker. Den förlitar sig på just den vit grapefrukt, om än i liten mängd, och blir inte samma drink av den röda varianten. Men man behöver inte gripas av panik när den sista frukten gått åt. Det är helt acceptabelt att använda en bra buteljerad vit grapefruktjuice (läs ej från koncentrat) när färskvaran inte längre är tillgänglig. Det vore helt enkelt för synd att begränsa en saftig sommarsvalkare som Ancient Mariner till några iskalla vintermånader.


Ancient Mariner

3 cl mörk jamaicansk rom
3 cl demerararom
1½ cl sockerlag
1½ cl vit grapefruktjuice
½ msk pimento dram

Skaka med krossad is och häll upp osilat i ett dubbelt rocksglas. Garnera med en limeskiva och en myntakvist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...