2014-11-27

Pumpkin Gets a Snakebite

Medan vissa av oss (inga namn) redan hunnit julpynta sina fönster med häpnadsväckande smaklöshet firas i detta nu thanksgiving på en annan sida av Atlanten. Mest förknippas högtiden med kalkon, tranbärssås och sötpotatis, men thanksgiving är också sluttampen på den långa amerikanska pumpasäsongen. Och det tänker köket anamma för att bromsa upp julnojan en aning.
Receptet på Pumpkin Gets a Snakebite skulle kunna bli precis hur långt som helst. Inte för att drinken är krånglig att blanda eller att det är svårt att göra syrup av pumpa, utan för att pumpan måste vara krämig och slät som barnmat. Nu har jag hört ryktesvägar att flera stora livsmedelskedjor i Sverige säljer pumpapuré på burk, men jag har aldrig sett någon. 
Det är betydligt fler etapper mellan en knubbig pumpa och färdigt mos än man tror, och det kräver både tid och utrymme. Men istället för att återge steg för steg tänker jag bara länka till den här illustrerade manualen från Serious Eats som var mig väldigt behjälplig i detta.
När purécirkusen väl är över är det dags att koka pumpasyrup. Eller låt oss kalla det Pumpkin Spice Syrup, för den är tungt smaksatt med kryddorna som är norm tillsammans med pumpa i diverse bakverk. Av den syrup som inte används som drinkingrediens får jag en känsla av att den är väldigt trevlig i varm choklad.

Pumpkin Spice Syrup

2 dl vatten
2 dl socker
3 msk pumpapuré
1 tsk färsk riven ingefära
½ tsk vaniljextrakt
½ tsk nymalen muskotnöt
1 krm malda kryddnejlikor

Rör socker och vatten under uppvärmning och sänk temperaturen när sockret löst upp sig. Tillsätt kryddorna och pumpapurén och sjud i 15 minuter. Låt svalna under lock. Sila blandningen genom ostduk (alt. kaffefilter) och släng kladdet som blir över. Häll lagen i en ren glasflaska och förvara i kylskåp i cirka 3 veckor. 

Den färdiga drinken är ett härligt möte mellan den hemtreliga kryddmixen och lite mer utmanande sydamerikanska smaker. Men den är inte uppkäftig på något vis, utan len och söt och passar som en after dinner. Och Kahlúa?! Ja, jag insisterar. Den där minimala hinten av kaffe knyter faktiskt ihop hela drinken och ger ett värdigt avslut på hösten.


Pumpkin Gets a Snakebite

6 cl reposado tequila
2½ cl pumpkin spice syrup
½ tsk Kahlúa
3 stänk Amargo Chuncho Bitters
en strimma apelsinskal

Rör allt (utom apelsinskalet) med is och sila över iskuber i ett whiskyglas. Sänk ner apelsinskalet i drinken. 

(Eget recept.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...