2014-02-21

Fernet Branca Highball

- Gammeldansk och Minttu.
- Påminner om min senaste tandköttsinflammation.

Lite så gick snacket hemma när vi första gången provade den mytomspunna Fernet Branca. Vad jag hade hört innan jag köpte flaskan var att den är: 1) innerligt kärleksförklarad av cocktailsnobbar världen över; 2) odrickbar för oss andra. Fernet Branca tillhör amarosläkten och är alltså en bitter. Många bitters har uppfunnits för att lindra diverse sjukdomar och den här är uppenbarligen  inget undantag. Fernet Branca är ungefär en del hostmedicin och en del munskölj. 
Traditionellt serverad som digestif i Italien var det en smärre chockupplevelse när vi först testade den över ett par isbitar. Den smakar helt bisarrt. Själva grunden är visserligen jordig och örtspäckad, som man förväntar sig av en bitter, men så har den också en galet skarp udd av något som påminner om eukalyptus. Höga berg och djupa dalar, alltså, men alla frekvenser som borde finnas däremellan är liksom borta. Det är som att dricka två helt olika saker ur en och samma flaska.
Men ändå: Fernet Branca måste ju vara populär i mixologkretsar av en anledning och det var hög tid att ta reda på varför. Jag valde Fernet Branca Highball från Stir and Strain för att den hade ett namn som inte lämnade mycket till fantasin och eftersom att vi i princip glömde bort att dricka glögg i julas fanns det dessutom tillräckligt med mandlar kvar i skafferiet för att göra en liten sats orgeat. Och fan tro't. Jag kan nästan säga att jag uppriktigt gillar här drinken. Sockret och mandelsmaken från orgeat fyller upp glappet mellan Brancans extrema poler och vanlig tonic gör dom lite mer återhållsamma. Det är viktigt att ha rikligt med is i den här drinken för att när den blivit ordentligt kall, och grapefruktskalet har fått färga av sig på dom övriga ingredienserna, känns den riktigt uppfriskande trots dess märkliga komponenter.
Kanske är Fernet Branca som oliver eller whisky (eller cigaretter, för att försöka vara kontroversiell): man måste ha några dåliga upplevelser innan den goda kommer. I vilket fall känner jag redan en liten hatkärlek i luften.


Fernet Branca Highball

7 cl Fernet Branca
3 cl orgeat
Indian Tonic Water
grapefruktskal

Fyll ett highballglas med iskuber. Bygg på med Fernet Branca och orgeat och fyll upp med tonic. Sänk ner ett grapefruktskal i drinken och rör om. 

(Recept från Stir and Strain.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...