2015-01-04

The Best YearNä, rubriken syftar inte på någon tillbakablick på mitt 2014 som faktiskt var ett mediokert år. Den avspeglar inte heller mina förväntningar på 2015. Det nya året var bara två timmar gammalt när jag slog omkull på en isfläck och offrade ett revben i fallet. The Best Year är helt enkelt namnet den rejäla och festliga drinken vi bjuder på ikväll. 
Jeff Berry berättar för oss att The Best Year skapades för en bartendertävling 1975 där den tog hem första pris. Vad som gjorde 1975 till det bästa året framgår inte. Att FN deklarerade det som internationellt kvinnoår? Vietnamkriget upphörde? Eller att Lyckohjulet visades för första gången i amerikansk TV? Vi lär aldrig få veta. 
The Best Year är en exotifierad vodkadrink som förlitar sig på "skojiga" likörer och mycket juice, men trots det uppnår något slags komplexitet i sin smakkombination. Okej, drinken är kanske lite enorm. Det är helt okej att fördela den på två personer om man vill.
Här är det fritt fram för plastiga garneringar. Så hur året än artar sig har vi åtminstone inlett 2015 med lite färg.


The Best Year

7 cl vodka
9 cl ananasjuice
1½ cl blå Curaçao
1½ cl Licor 43
1½ cl Rose's Lime

Mixa med 2 dl krossad is till önskat slushig konsistens och häll upp i ett stort kupat glas. Garnera med ett cocktailbär, mynta och en ananasskiva.

(Recept från Beachbum Berry Remixed, Jeff Berry, 2010.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...