2014-12-21

Tiki Holiday Countdown: The Gloegg


Sist ut i årets Tiki Holiday Countdown är min egen mash-up av tikifeeling och traditionellt nordligt julfirande. Vanlig glögg var utgångspunkten. Eller snarare: Hur skulle glögg smaka om glögg var en tikidrink? Och ur den frågeställningen föds The Gloegg.
Tanken är alltså inte att efterapa riktig glögg. Ingen ska dricka drinken och tänka Mmm, iskall skakad glögg... Det är en romdrink som står på egna ben, även om den råkar ha en fot på valfri söderhavsö och den andra stadigt förankrad i det svenska vardagsrummet.
Vi har våra julkryddor, men det ska till något mer för att skruva till drinken. Något som blir den felande länken mellan tiki och svenssonjul. Tranbär, någon?
Tranbär förknippas gärna med ljus sprit och allra mest vodkadrinkar. För att passa in i en djup bas av mörk rom kommer vi använda torkade bär och koka en syrup. Tranbären får fint sällskap av bittra pomeransskal som ger lite schysst klös. Så fram med kastrullerna!
Tranbär- och pomenranssyrup

2 dl vatten
2 dl socker
1 dl torkade tranbär
4 torkade pomeransskal

Hacka tranbären grovt och blanda med övriga ingredienser i en kastrull. Koka upp under omrörning tills sockret löst sig. Låt svalna under lock och ställ i kylskåp över natten. Sila genom en finmaskig sil. Tryck lätt på massan med en sked för att få ut så mycket vätska som möjligt. Häll upp lagen i en ren glasburk och förvara i kylskåp i ca 2 veckor.

Det var den jobbiga biten. Härifrån är den tjusigt röda drinken är barnlek att göra. Den ska inte ens garneras. Och på det eleganta sättet markeras fjärde advent och slutet på Tiki Holiday Countdown för den här gången.


The Gloegg

6 cl Flor de Caña 4 Year
2½ cl tranbär- och pomeranssyrup
2 cl portvin
2 cl limejuice
2 cl vit grapefruktjuice
1 tsk kanelsyrup
1 tsk pimento dram
3 stänk Peychaud's Bitters

Skaka allt med krossad is och dubbelsila ner i ett kylt cocktailglas. 

(Eget recept.)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...