2014-04-19

Lani-Honi


Påsken ger mig lite huvudvärk. Där julen fläker ut sig med tung kanel och kryddpeppar, och nyår fixas med bara lite bubblor, är påsken lite luddig. Visst kan den smaka gelegodis och kokta ägg, men det är inget man vill blanda en cocktail på (även om det där tillagade ägget kan låta som en utmaning). Så istället för att leta efter givna smaker blev påskdrinken mer en känslomässig grej.
Lani-Honi är en tikidrink som skiljer sig lite från andra tikidrinkar. Dels för att den bara innehåller tre ingredienser, vilket gör den praktisk om man vill blanda tikidrinkar till ett större sällskap utan att gå in i väggen, och dels mängden likör är större än mängden rom. Receptet hittade jag i Beachbum Berry Remixed och fotnoterna låter oss veta att den serverades på söderhavskryssaren SS Mariposa i början av 60-talet. Den är citrusbetonad och lätt och känns lite lyxig att klunka i sig.
Originalreceptet säger att den ska drickas ur ett mindre vinglas med krossad is, men jag valde ett annat utförande eftersom att krossad is utan sugrör är en oangenäm upplevelse för framtänderna. Bacardi funkar finfint här, men jag tror att Havana Clubs motsvarighet funkar ännu mer finfint (problemet är att flaskorna liksom blir tomma ibland). I vilket fall som helst får Lani-Honi symbolisera påsken och framför allt våren i sin ljusa enkelhet. Hau'oli Pakoa!


Lani-Honi

4 cl Bénédictine
3 cl vit kubansk rom
1½ cl citronjuice

Skaka samtliga ingredienser med is och sila upp över isbitar i ett kylt och rymligt cocktailglas. Lani-Honi övertygar utan garnering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...