2017-02-25

Sea Breeze



Trevlig grapefruktdag! Eller... Grattis på grapefruktens dag!!! Eller? Skit samma. Jag vet inte riktigt vad det är tänkt att man ska säga, men 25:e februari är det i alla fall officiellt grapefruktens dag i Sverige. Det är inte helt välkänt, men så är det. Look it up.
Grapefruktens dag ska firas och i år gör vi det med en av mina bästa guilty pleasures - sommarsvalkaren Sea Breeze.
En klassisk Sea Breeze innehåller vodka, grapefruktjuice och tranbärsdryck och därefter har den här longdrinken inte så många regler att rätta sig efter. Du kan skakade den eller bygga direkt i glaset. Du kan använda vilken sorts grapefrukt du vill och du kan fiffla ganska fritt med måtten.
Många gillar en rejäl omgång tranbär i sin Sea Breeze, men jag tycker att lika mått av allt ger en lagom koncentrerad drink. Om jag sen skakar eller bygger beror helt på hur lat jag är för stunden.
Vi försöker igen: God grapefruktens dag! Nej, det låter inte klokt. Ha en fin lördag istället.


Sea Breeze

5 cl vodka
5 cl grapefruktjuice
5 cl tranbärsdryck

Skaka med is och sila över iskuber i ett collinsglas (alt. bygg med is direkt i glaset).

2017-02-20

MxMo CXVI: Irish Wake // Death in the North Atlanitc



Is it really the last Mixology Monday ever? That's so sad. I first came across the blog in early 2013 and have participated a handful of times over the past two years (although I've missed out on every event since august). The final theme is Irish Wake and Frederic of the Cocktail Virgin Slut blog is hosting the funeral. Head over to his announcement post  to see what this means.

I don't drink Irish whiskey very much, but I do keep a bottle of Jameson around for the occasional Irish Coffee, which is like Sweden's unofficial national drink (Baileys-free). It's a great winter warmer, but not exactly MxMo material, so for this event I put my Jameson in a tiki context instead.
Although the name is a paraphrase of Death in the South Pacific, the drink is an Irish spin on Don the Beachcomber's Nui Nui. Death in the North Atlantic offers big notes of orange and vanilla along with the rich brown sugar sweetness and just a tingle of allspice.
So I guess that's it then? Thank you all MxMo hosts and participants for challenges and inspiration. It's been lots of fun. And thank you Frederic Yarm for keeping the monthly online cocktail party alive up till now.
Cheers everyone!


Death in the North Atlantic

2 oz. Jameson Irish Whiskey
½ oz. lime juice
½ oz. orange juice
½ oz. brown sugar syrup
¼ oz. Spices #2*
dash Angostura Bitters
orange peel 

Shake everything (except the orange peel) with crushed ice and pour unstrained into a tiki mug. Sink a strip of orange peel in the drink. Garnish with mint sprigs.

(*Spices #2: Equal parts pimento dram and vanilla syrup.)

2017-02-14

Black Widow's Kiss



14:e februari och enda dagen på året som det där lilla lila plasthjärtat hamnar ovanpå en drink. Det har liksom blivit tradition och ett spänningsmoment att se om den fortfarande går att hitta under ett berg av drinkpinnar och sugrör (det är ungefär den ordningen jag har i mina lådor).
Det blir en bubblig historia även i år. Det känns rätt på Alla hjärtans dag. Black Widow's Kiss är en French 75 med nordafrikanska vibbar, Ingefära och rosenblad ligger i täten förstärkta av The Bitter Ends marockanska bitters.
Tysktillverkade Six Ravens är den enda gin tillåten här. En annan gin gör helt enkelt en annan drink. Det är just det där ingefärsdrivet som Six Ravens har vi vill åt här. Dessutom har den en snygg etikett som värmer ett gammalt gothhjärta. 
Receptet kan med fördel multipliceras med två och delas med din Valentine. Eller din kompis, mamma eller granne. Ja, vem som helst egentligen.

Black Widow's Kiss

4 cl Six Ravens London Dry Gin
3 cl Combier Crème de Rose
2 cl citronjuice
6 droppar Bitter End Moroccan Bitters
6 cl prosecco

Skaka allt utom Prosecco med is och dubbelsila ner i ett champagnelas. Fyll upp med prosecco. Garnera med citronskal och ett marschinokörsbär.

(Eget recept.)

2017-02-11

Ice Princess



I september 2015 satt vi i solnedgången på Malta och skrattade åt den bisarra och helt omöjliga tanken om Donald Trump som USA:s president. Under den semestern bodde vi även granne med en rysk minimarket där jag bara var tvungen att köpa en sibirisk vodka i cool flaska.
Jag har faktiskt läst ryska för nybörjare som kvällskurs, men det var tio år sedan och det kyrilliska alfabetet är inget jag minns längre. Det var bara en en minimal textrad på tyska som hintade om att det inte var en helt vanlig vodka. Zedernnuss?
Produkten heter Kedrowiza och tillverkaren hade åtminstone hösten 2015 en hemsida på engelska. Vodkan är smaksatt med extrakt av cedernötter som tydligen är en sibirisk grej. Den har en lite träig smak (på ett positivt sätt) och en viss syra, men om man ska blanda något annan än en vodkatini så får man vara jätteförsiktig för inte överskugga dom här egenskaperna.
Små enkla förändringar i Ice Princess, alltså, toppat med en liten skvätt utskälld mintlikör för extra kylig smak. För den sibiriska tundran är kall. Den här årstiden är kall (eller den ska i alla fall vara det). Och det här är en kall drink.


Ice Princess

5 cl Kedrowiza
1 cl citronjuice
1 cl sockerlag
1 tsk orgeat
1 tsk crème de menthe

Skaka med is och dubbelsila ner i ett kylt cocktailglas. Garnera med citronskal.

(Eget recept.)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...