2014-01-31

Janvier Cocktail



Hur jävlig var januari egentligen? Ja, den var väl medeljävlig i år. Bara ett par timmar efter att jag skrev om hur grå januari var blev allting väldigt vitt istället. Man är lika oförberedd som året innan. Snö? I Sverige?! Men bortsett från snöoväder och att jag är en idiot som ger mig ut och cyklar i det varje dag så har januari gått att överleva den här gången också.
Och vad passar bättre på den sista kvällen av årets första månad än att komponera januaris egen romdrink för att säga att vad som än hände så är det förlåtet? I min Janvier Cocktail delar säsongens mest omtyckta frukt, clementinen, huvudroll med rommen. Portvin och kryddpeppar bidrar med välbehövlig värme från bakgrunden i en annars kylig vinterdrink. Att jag använde Toz Gold här var helt enkelt för att jag ville göra slut på sista slurken som fanns kvar i flaskan och det blev en fullträff! Toz finns att beställa på Systembolaget, men jag tänker att Plantation Barbados kan agera ersättare om man vill ha något direkt från hyllorna. Bittermens 'Elemakule Tiki Bitters går däremot inte alls att köpa i Sverige. Tyvärr. Om du inte har dessa mirakeldroppar hemma - skippa bitters den här gången istället för att kompromissa med vanlig Angostura.


Janvier Cocktail

4 cl Toz Rum Gold
4 cl clementinjuice
1 cl limejuice
1 cl tawny port
1 cl pimento dram
2 stänk 'Elemakule Tiki Bitters

Skaka samtliga ingredienser med is och sila ner i ett kylt cocktailglas. Garnera med clementinskal. 

(Eget recept.)

2014-01-27

The Lei (eller "Vad jag inte gjorde på nyårsafton")

Jag kände mig ambitiös när jag skulle göra min nyårsdrink. Så ambitiös att jag beställde hem en ordentlig påse torkade hibiskusblommor till till drinken som skulle vara fruktig, blommig och bubblig. Den skulle vara som en nött nyårsklyscha och samtidigt helt anti-nyår. Sen dog idén. Drinken blandades aldrig och hibiskusblommorna blev en köksinredningsdetalj i en liten glasburk istället.
Men i helgen, nästan en månad försent, gjorde jag min inte-så-mycket-nyårsdrink. Den innehåller rom, men den har medvetet inget riktigt tikidjup utan är mer en traditionellt chic nyårsbubbelgrej med en tydligt icke-säsongsbetonad tropisk twist. Eller är det en tropisk drink med nyårstwist att dricka mitt i högsommaren för att man saknar vintern av någon anledning jag inte förstår? Den funkar nog året om faktiskt, men först måste man börja med att koka syrup.

Hibiskussyrup

1½ dl vatten
ca ½ dl torkade hibiskusblommor, löst packade
1 dl strösocker

Koka upp vattnet med blommorna. Ta bort från värmen och låt svalna under lock. Sila av blommorna och blanda vätskan med socker i en kastrull. Koka upp på nytt och rör om tills sockret löst sig. Låt svalna, häll upp i glasburk och förvara i kylskåp i upp till två veckor.

Vid tillagning kommer du känna en doft som inte är helt olik varm nyponsoppa, men ta det lugnt och börja inte fundera på att köpa hem mandelbiskvier - det är inte vad din färdiga syrup kommer att smaka. Hibiskusblad är lätt syrliga och inte så tungt blommiga som man kan tro. Du kan använda några fler blad än vad det sunda förnuftet säger utan att det kommer smaka som din farmors eau-de-toilette. Det går dock inte att säga exakt hur mycket hibiskus du ska använda till denna syrup. Det hänger på bladens storlek och styrka, samt hur luftigt packade dom är. Koka upp igen med mer blommor om smaken inte är tillräcklig, eller med mer vatten om det smakar alldeles för mycket krukväxt. Men, till skillnad från en vanlig sockerlag, håll dig till något mindre socker i förhållande till vattnet. Och när du har fått till en syrup som är klart blommig och lite sötsyrlig, då kan du blanda nyårsdrinken som inte är någon nyårsdrink.


The Lei

3 cl Havana Club Añejo 3 Años
2 cl ananasjuice
2 cl hibiskussyrup
2 cl limejuice
1 cl Absolut Hibiskus
Prosecco

Skaka alla ingredienser, utom prosecco, med is och sila ner i ett rymligt champagneglas. Fyll upp med väl kyld prosecco.

(Eget recept.)

2014-01-24

The Substandard

Nej, det är inte jag som ställer såna här i kylen - det är min sambo. Det är ingenting att skämmas över för han gör väldigt goda Strawberry Daiquiris på dom (och det säger jag inte bara för husfridens skull), men själv har jag rätt svårt att begripa mig på behovet av pre-mixers. Eller jag kan förstå, även om jag inte skulle komma på tanken själv, att man kanske vill ta en genväg till drinkar där inköpslistan blir överväldigande, men cocktails som Margarita, Whiskey Sour, Hurricane och dom där andra som det finns färdiga blandningar för är ju enkla basdrinkar på tre fyra ingredienser. Typ sprit, lime eller citron och socker. Komplicerat? Inte särskilt.
På tal om ingredienser: innehållsförteckningen på pre-mixern i vårt kylskåp listar 13 sådana, varav en "kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration". Det tvivlar jag på att en riktig jordgubbe har (men så bör ju barn i och för sig inte dricka daiquiris över huvud taget). En ganska kemikaliefri jordgubbsdaiquiri innehåller blott fyra komponenter, exklusive is, och ingen av dom är varken kostsam eller svårtillgänglig. Vill du ha en boost i jordgubbssmaken? Använd fler jordgubbar i så fall, tänker jag. Eller är det så att ingenting är fel förrän man blir upptäckt? Den diskussionen får du ta ihop med din värdighet. Jag ville i alla fall, eftersom att vi hittills har haft ett slags soppa-på-spik-tema under januari, sno lite av den här röda mixen och använda den till någonting den inte var avsedd för. För att hålla lågvattenmärket på plats fyllde jag på med vodka och Galliano - fler ingredienser som får den klassiska cocktailnörden att lyfta näsan i vädret.
Vad smakar drinken? Som att dricka en gräddtårta ungefär. Perfekt till barnkalaset om du skippar vodkan och ersätter Galliano med... vaniljglass?  Den är söt som stryk, men räddas av en lätt citronsmak och blir faktiskt en riktig god longdrink att ta till när man är på ett inte helt seriöst humör. För du älskar barnsliga drinkar egentligen. Du vet att du gör det.


The Substandard

5 citronmelissblad
3 cl Strawberry Daiquiri Mix
4 cl vodka
2 cl Galliano
1½ cl citronjuice
Cream Soda

Muddla citronmelissen med Strawberry Daiquiri Mix i en shaker. Fyll på med is och tillsätt vodka, citronjuice och Galliano. Skaka och sila ner över krossad is i ett collinsglas. Toppa med en generös skvätt Cream Soda och garnera med citronmeliss.

(Eget recept.)

2014-01-17

Fruktstund: Apelsin

Ett glas färskpressad apelsinjuice på morgonen gör hela dagen. Så fräscht och enkelt. Även om denna citrusfrukt inte är riktigt lika cocktailessentiell som lime och citron spelar apelsinen ändå en huvudroll många omtyckta drinkar. 
En apelsin är en apelsin. Eller? Det finns en ohygglig massa sorter i världen och alla har sina särdrag. När man pressar juice för att blanda är det främst två typer av apelsiner man bör hålla koll på: dom som har navel och dom som inte har navel. Naveln är den siamesiska apelsintvillingen inuti frukten. Den lilla utväxten under skalet högt upp på apelsinen är alltså början till en ny frukt. Apelsiner med navel är lätta att skala och goda att äta, men dom är inte odlade för att göra juice av. Saftigare och smakrikare juice får du ut av dom utan navel, men den soliga färgen som gärna förknippas med apelsinjuice får antagligen stryka på foten för en mörkare ton (men hallå, en orange är faktiskt orange). Navelfria frukter saluförs ofta som just juiceapelsiner och fyller sin funktion väl.
Apelsinen är även undantagens citrusfrukt. Där lime, citron och grapefrukt alltid (ALLTID!) ska vara färskpressad finns det omständigheter kring apelsinen som gör det legitimt att köpa färdig juice. Lathet är fortfarande ingen ursäkt, men under sommarhalvåret när apelsiner är off-season kan man göra sig en vinst på att välja en färdig produkt istället för att köpa träiga "färska" frukter. Juicen i fråga bör inte vara från koncentrat och den kan vara värt lägga ut några extra slantar för en autentisk smak. Håll utkik efter juice gjord av Valenciaapelsiner från USA.
Men vid den här tiden på året är apelsinerna som allra bäst och den är inte svårt att hitta fina sötsyrliga apelsiner från medelhavsområdet, både med och utan navel. Välj frukter som känns tunga för sin storlek och har ett tunt och lite grönaktigt skal så ska du nog få till en fin juice. Och du, glöm inte att sila juicen. Ingen vill ha en drink full av fruktköttslamsor!


Screwdriver

4-6 cl vodka
apelsinjuice

Fyll ett högt glas med isbitar. Häll över vodka och fyll upp med apelsinjuice. Rör om med valfritt verktyg.

2014-01-10

Moodboard: Jävla januari

Januari är jävlig. Oftast är det jävligt för att det är ett mörk och iskallt snökaos, men i år är januari en extra jävlig månad på grund av bristen på just snökaos och istället drönar man sig genom vardagen i en evigt dyngsur gråskala. 
Det som toppar januaris jävlighet är att det är månaden då vi är feta, bakfulla och fattiga efter helgerna som varit. Med betoning på fattig. För när du när du handlade dom sista julklapparna (cirka alla) den 23:e december, klickade hem lite prylar från Elgigantens mellandagsrea och ville lyxa till det lite till nyårsafton har januari bara hunnit bli några timmar gammalt när du upptäcker att du redan bränt tre fjärdedelar av månadslönen. Läget är desperat och du drar i alla nödbromsar du kan hitta. 
Det finns helt klart billigare hobbys än att blanda drinkar. Så vad gör då en törstig under jävla januaris miserabla förutsättningar? Här följer tips på två jävliga drinkar helt utan krusiduller och med priset nedbrutet till centiliternivå för att kunna pressas in någonstans i budgeten.



Cuba Libre AKA romåkåla

4 cl Barracuda Rum Silver (12 kr)
ca 16 cl tveksam Cola (3 kr)
en lime (4 kr)

Dela limen i mindre bitar. Varva lime och iskuber i ett highballglas. Häll i rom och fyll upp med Cola.

(Summa: 19 kr)



Kaffe med sprit i

en kopp svart bryggkaffe (1 kr)
4 cl Lauder's (14 kr)

Häll upp kaffet. Skvätt i whiskyn direkt ur flaskan.

(Summa: 15 kr)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...